Bebeklerde Ateş nasıl düşürülür?
Bebeğin Ateşini Kontrol Altına Almak
Ebeveynler, çocuklarındaki yüksek ateş konusunda daha endişelidir. Ancak ateş, vücudun bağışıklık sisteminin çalıştığı anlamına gelir ve bu nedenle çocuklarda ateş görüldüğünde paniğe kapılmadan ve ateşin nedeni araştırılmadan en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
Ateş nedir?
Organ sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için vücut ısımızın belirli sınırlar içinde olması gerekir. Vücut ısımızı kontrol eden yer; Bu, beynin hipotalamus adı verilen kısmıdır. İnsanlarda ortalama vücut ısısı 36.5 derecedir. Vücut ısısı normal sınırları aşarsa buna ateş denir. Ateş, vücuda giren enfeksiyöz ajanlara karşı vücudun biyolojik bir tepkisidir. Ateşle birlikte bağışıklık sistemi, vücuda giren enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalarla savaşmaya başlar. Bu anlamda ateş, vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Ancak çocuğun ateşin neden olduğu rahatsızlığı, halsizliği ve yorgunluğunu hafifletmek ve ailelerin en çok korktuğu durumlardan biri olan ateşli nöbetleri önlemek için ateşi belirli bir sınırın üzerine indirmek gerekir. Bu sıcaklık günün saatine göre değişir. Bu sıcaklık yükseldiğinde, bağışıklık sisteminin elemanları devreye girer. Bu noktada bağışıklık sistemi enfeksiyona neden olan virüs, bakteri, parazit veya mantar gibi mikroorganizmalarla savaşır. Başka bir deyişle, ateş vücudun sağlıklı bir tepkisidir. Ateşin vücuda faydalı olduğu bilinmelidir. Ancak 38 derece ve üzeri bir ateşin önemli olduğu unutulmamalıdır.
Çocuklarda ateş belirtileri nelerdir? Bir çocukta ateş nasıl tespit edilir?
Genel olarak çocukta görülen ateş belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- yorgunluk gelişimi
- Uyku düzeninin bozulması
- Azaltılmış beslenme
- Oyuna ilgi azaldı
- Bebeğin veya bebeğin cildine dokunulduğunda avuç içi normalden daha sıcaktır.

Bir çocukta ateşin nedenleri nelerdir?
Ateş bir hastalık değildir: bir semptom olarak kabul edilir. Ateş genellikle vücudun bir hastalıkla savaştığı ve bağışıklık sisteminin çalıştığı anlamına gelir. Bebeğinizin ateşi varsa, çoğu durumda muhtemelen soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyon kapmıştır. Çocuklarda daha az yaygın olmasına rağmen, zatürree, idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları veya bakteriyel kan enfeksiyonu veya menenjit gibi daha ciddi enfeksiyonlar ateşe neden olabilir.
yenidoğanlarda ateş; Ayrıca enfeksiyonlardan farklı olabilir. Bunun ana nedeni hafif, kısa süreli ateş ve diş çıkarma dönemleridir. Ayrıca bazı aşılarla aşı yapıldıktan sonra kısa süreli ateş çıkması normaldir. Çok sık giyinmek veya sıcak bir günde dışarıda çok fazla zaman geçirerek aşırı ısınmak vücut ısınızın normalden daha yüksek olmasına neden olur.
Bir çocukta ateş nasıl ölçülür?
Vücut ısısı ölçülürken teknolojik gelişmelerle birlikte farklı yöntemlerle çalışan ve farklı yerlerden ölçüm yapan termometreler kullanılabilir. Sıcaklık ağız, alın, kulak kanalı, koltuk altı ve rektumdan ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı cam, elektronik, dijital, transmembran ve termal görüntüleme kameraları ile ölçümler yapılabilmektedir. Ölçümler için tercih edilen termometreler doğru ve hızlı ölçüm yapmalı, ortam sıcaklığı ile etkileşime girmemeli ve güvenilir olmalıdır. Ateş ölçüm çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Oral sıcaklık ölçümü: Ölçümden önce civa termometresini cıva seviyesi 36 °C’nin altına düşene kadar sallayın. Dijital termometrelerde güç düğmesine bastıktan sonra ölçüme hazır olduğunu gösteren ekranın gelmesini beklemeniz gerekir. Termometre ağız içine yanağın içine yerleştirilir. Cıvalı termometre 3 dakika ve dijital termometre bip sesi duyulana kadar ağızda tutulur. Ölçülen değer ekranda okunur. Bilinci yerinde olmayan hastalarda ve küçük çocuklarda termometreyi ısırıp kendilerine zarar verebileceğinden mümkün olduğunca ağız içi ölçüm tercih edilmemelidir.
- ölçüm : Koltuk altını kuruttuktan sonra termometreyi yerleştirin. Cıvalı termometrelerde termometrenin kalış süresi 5 dakika, dijital termometrelerde bip sesini duyana kadardır. Kolay ve güvenlidir.
- kulak kanalından ölçüm: kulak zarı kulak zarıdır. Vücudun ısı merkezine kan sağlayan damarlar bu bölgeye yakın olduğu için vücut ısısını ölçmek için ideal bölgedir. Kulak tıkacı olan hastalarda ve dış kulak yolu travması olan hastalarda kulaktan ölçüm yapılması önerilmez.
- rektal sıcaklık: Bu bölgeden sıcaklık ölçümü genellikle cıvalı cam termometreler ile yapılır. Cıvalı cam termometreler ile ölçüm için 3 dakika beklersiniz. Termometrenin işlem sırasında kırılabileceği ve makat yaralanmasına neden olabileceği düşünüldüğünde, bebeklerde ve küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Ayrıca Diyare gelişen hastalarda, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ve bu bölgede ameliyat olmuş hastalarda bu yöntem ölçülmemelidir.
Ağız, kulak kanalı veya koltuk altı ölçümünde sıcaklık 38 derecenin üzerindeyse ve rektal ölçümde sıcaklık 38,5 derecenin üzerindeyse bebeğin ateşi vardır.
Zaman içinde, deneyimli anneler, termometre henüz mevcut olmadığında dudaklarını çocuklarının alnına koyarak ateşlerinin olup olmadığını tahmin edebilirler.
Ateş ne zaman tehlikeli olur?
Bebek 3 aylıktan küçükse ve ateşi varsa, bu acil bir durum anlamına gelebilir. Önemli kriterler çocuğun hareketli olup olmadığı, nefes almada veya yemek yemede zorluk çekmesi, çok sinirli olması, vücudunda kızarıklık olup olmamasıdır. Bebek tepkisizse, nefes almakta zorlanıyorsa, çok sinirliyse, vücudunda kızarıklık veya kızarıklık varsa, altını daha az ıslatıyorsa, ağlarken gözyaşı yoksa veya nöbet geçirmişse, ateşi ‘acil durum’ olarak kabul edilir ve bu tehlikelidir. durum. Bu durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna ve çocuk doktoruna başvurmak gerekir.
Özellikle yenidoğanlarda ve bebeklerde sadece ebeveynlerin hastalıkla ilgili şikayetlerini dinleyerek ve bebeği muayene ederek ateşin nedenini belirlemek mümkün olmayabilir. Bu nedenle doktorlar bazen bebeğin ateşinin nedenini belirlemek için özel testler (kan veya idrar testleri ve ek testler) isteyecektir.

Bebeğimin ateşi varsa ne yapmalıyım?
Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi varsa hemen bebeğinizin doktoruyla iletişime geçin. Daha büyük çocuklar için şu ipuçlarını deneyin:
- Bebeğinizi ılık suyla yıkayın. Bebeğinizi yıkamadan önce daima su sıcaklığını bileğinizden kontrol edin.
- Bebeğinize hafif bir giysi giydirin.
- Ateşle birlikte vücudun su ihtiyacı artar. Dehidrasyonu önlemek için bebeğinize yeterince sıvı verin. Bu sıvılar suya ek olarak bebeğin yaşına göre doktor tavsiyesi üzerine alınabilen anne sütü, mama, elektrolit solüsyon olabilir. Susuz kalmış bir bebeğin daha az ıslak bezi olabilir, ağlarken gözyaşı olmayabilir veya ağız kuruluğu olabilir.
Çocukların ateşi olduğunda; Genelde “parasetamol” veya “ibuprofen” içeren ilaçlar kullanılır. Farklı ilaç firmaları tarafından piyasaya sürülen ilaçlarda bir ölçekte bulunan “parasetamol” veya “ibuprofen” konsantrasyonları birbirinden farklı olabilir. Farklı içerikteki ateş düşürücü ilaçlar çocukların yaşına, ayına ve kilolarına göre farklı dozlarda verilir. Bu nedenle ateş durumunda kullanılacak ilacın türü ve miktarı mutlaka doktora danışılmalıdır.
Çocuğun ateşi nasıl düşer? Çocuğun ateşi nasıl düşürülür?
Yenidoğanın ilk ayında ateş bir enfeksiyona bağlı olabileceği gibi beslenme yetersizliği, vücudun susuz kalması gibi başka bir nedene bağlı da olabilir. Sebep ne olursa olsun, yenidoğan ateşi şiddetlidir. Vakit kaybetmeden hemen doktora başvurmak gerekir. Aynı zamanda 3 aylık ve daha küçük olan diğer bebeklerde de aynı hassasiyet gösterilmelidir. Bu yaş grubunda hayatı tehdit eden enfeksiyonlarla vakit kaybedilmemeli ve acilen hastaneye başvurulmalıdır. 3 aydan büyük bebeklerde, fiziki ısı uygulaması veya bebeğin kilosuna göre çocuk doktorunun size vereceği dozlarda ilaçlarla ateş sağlanabilir. Bebeği duşa zorlamak yerine beline kadar ılık su dolu küvete yerleştirip, ateşten çok zayıf değilse oyuncaklarını içine atarak ve bir süre suda bekleterek sıcak uygulama yapılabilir. 15-20 dakika. Bu sırada, suyu bir bardak veya süngerle omuzların üzerinden tekrar tekrar akıtmak istenir. Başınıza su dökerseniz, ağlayıp sudan çıkmak isteyebileceğiniz için omuzlarınızdan ılık su uygulamak yeterli olacaktır.
Sıcak bir uygulama yapılarak ve doktora başvurularak verilen ilaçlardan sonra ateş düşmese bile ateşin nedenini belirlemek ve ateşin nedenini belirlemek için en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna muayene olmak için gidilmelidir. Hastalığın ana faktörünü tedavi edin.