Sivilcelerden nasıl kurtulabiliriz?

0

Sivilcelerle Savaşmaya Hazır mısınız?

Toplumumuzda akne olarak ifade edilen, ergenlik çağının en sık görülen cilt problemlerinden biri olan “Akne vulgaris” , kıl foliküllerinin ve dolayısıyla yağ bezlerinin tekrarlayan bir deri hastalığıdır. Akne , çoğunlukla yüzde, sırtta, boyunda, göğüste ve bazen de omuzlarda ve kalçalarda, vücudun bazı bölgelerinden cildin yağlı bölgelerine kadar ortaya çıkar .

Sivilce hayati bir sorun olmasa da kişinin psikolojisini ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyebilir. Akne, bazı kişilerde ömür boyu tedavi gerektiren kronik bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle sivilce tedavisinin doktor kontrolünde ve düzenli olarak yapılması önerilir.

Akne oluşumunun neden olduğu cilt sorunlarına daha çok ergenlik döneminde rastlansa da ileri yaşlarda akne oluşumu gözlenebilmektedir. Akne sorunu gençlerin %85’inde farklı oranlarda az ya da çok görülebilir.

Akne sorunu erken çocukluk döneminde de anne sütünden bebeğe geçen hormonlar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Ergenlik hastalığı olarak bilinen sivilce sorunu yetişkinlik döneminde de görülebilmektedir. Yetişkinler sivilce ile daha kolay mücadele edebilirken ergenlik çağındaki sivilceler bireylerin psikolojik rahatsızlıklarını artırabilir ve çoğunlukla 12-18 yaş arası kişiler bu konuda oldukça zorlu bir süreçten geçebilmektedir.

Akne (sivilce) neden oluşur?

Akne oluşumuna yol açabilecek birçok faktör vardır. Akne oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik eğilim,
  • hormonal faktörler,
  • Stres ve kaygıya neden olan faktörler
  • Yanlış kozmetik ürünleri kullanmak,
  • Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.
Sivilce giderme tedavisi
Sivilce giderme tedavisi

Akne oluşumunun en önemli nedeninin genetik yatkınlık olduğu bilinmektedir. Hormonal faktörler, yağ bezlerinin salgısının artmasına neden olarak akne sorunlarına neden olabilir.

Ciltteki yağ bezlerinin kanalları, yağ bezlerinin aşırı salgılanması nedeniyle tıkanarak siyah nokta (açık komedonlar) ve kapalı komedonlar (küçük beyaz kabarcıklar) oluşturur.

Ciltte oluşan bu yapılar, ciltte az miktarda bulunan ve iltihaplı sivilcelere neden olabilen bakterilerin çoğalması için ortam oluşturur. Bazı durumlarda cilt altı sivilce sorunu ile karşılaşılabilir . Endokrin bozucu kimyasallar da akne oluşumunda rol oynar.

Hormonal sorunları olan kişilerde sivilce , saç dökülmesi ve adet düzensizliği de görülebilir. Sınav öncesi ve sınav dönemleri gibi öğrenciler için kaygı kaynağı olan faktörler de sivilce oluşumuna neden olabilir. Öğrenciler genellikle sınav dönemlerinden önce veya sınav dönemlerinde sivilcelerinin arttığını fark ederler. Tüm bunlarla birlikte, insanlar stres altındayken bile sivilceleriyle oynama eğilimindedir.

Akne çeşitli hastalıkların belirtisi de olabileceğinden mutlaka uzmanlar tarafından muayene edilmesi gerekir. Akne tedavisine başlamadan önce çeşitli testler yapılması, akne oluşumuna zemin hazırlayan başka hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir.

Akne bulaşıcı mıdır? Sivilce için ilaç tedavisi var mı?

Akne bulaşıcı değildir. Sivilce tedavi edilmezse veya sivilce oynanıp sıkılırsa iz bırakma eğilimi artabilir. Akne tedavisinde kullanılan ilaçlar vardır. İlaçlar kişiden kişiye değişir. Tedavi sivilcenin şiddetine, bulunduğu yere, cinsiyete ve kişinin yaşına göre seçilir.

Krem tedavisi :

salisilik asit, benzoil peroksit, retinoik asit, azeleik asit gibi etken maddeler içeren komedonlar da denilen siyah ve beyaz lekeleri yok etmek için kullanılır. İltihaplı akne için eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, sodyum sülfacetamid, nadifloksasin içeren antibiyotik kremler kullanılabilir. Hem komedonlar hem de inflamatuar lezyonlar üzerinde etkili olan kombinasyonlardan oluşan kremler de vardır. Herhangi bir özel fayda için en az sekiz haftalık tedavi gereklidir.

Sistemik tedavi:

Orta ila şiddetli akne vakalarında genellikle oral ilaçlara ihtiyaç duyulur. En sık kullanılan antibiyotikler azitromisin ve tetrasiklin grubudur. Ayrıca A vitamini türevi olan izotretinoin ile tedavi de sistemik olarak kullanılmaktadır.

Diğer tedaviler

Bunlara ek olarak sivilceler için lazer ve peeling (cildin kimyasal peelingi) gibi tedaviler de yapılabilmektedir.

Tedavinin süresi ve kullanım yöntemleri aknenin şiddetine ve hastanın cilt tipine göre değişebileceğinden doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

akne tedavisi
akne tedavisi

Akne nasıl kaybolur? Yüzdeki sivilcelerden nasıl kurtulur?

Ergenlik döneminde veya sonrasında psikolojik sıkıntıya neden olabilen lekeli yüzlerden kulaktan dolma bilgilerle kurtulmaya çalışmak başarısız olabilir. Yüzdeki sivilcelerin iz bırakmaması ve birden fazla alana yayılmaması için doğru şekilde tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Sivilce üzerine kapatıcı uygulamak uzun süreli kalıcı bir çözüm değildir. “Akne nasıl geçer?” Soruya cevap olarak, sivilcelerden sadece doğal yöntemlerle nasıl kurtulabileceğinize dair ipuçlarına, sivilcelerin evde bir günde geçebileceğini ve sivilce lekelerinin ancak doğal yöntemlerle yok edilebileceğine dair açıklamalarına itibar edilmemelidir. Nihai sivilce çözümü için uzmanlar tarafından sivilce tedavisi yapılması sağlıklı olacaktır.

Sivilcelerin geçmesi ne kadar sürer?

akne (Akne vulgaris) ciddi bir ilerleme görmek uzun zaman alabilir. Akne probleminden kurtulmak için genellikle birkaç ay tedavi gerekir. Birçok faktöre bağlı olarak akneye eğilim, tekrar tedavi ihtiyacına yol açabilir. Bu nedenle akne tedavisinde sabırlı olunması, tedavinin düzenli olarak uygulanması ve doktorların tavsiyelerinin dinlenmesi önerilir.

Sivilceyi sıkmak doğru mu?

Sivilceleri sıkmanın onları hafifletmeye yardımcı olabileceği düşüncesi doğru değildir. Sivilceleri sert bir şekilde sıkmak cilde zarar vereceğinden enfeksiyonun yayılma şansını artıracağından akne iyileşmesini geciktirecektir.

Bazı durumlarda kalıcı yara izi (doku kaybı onarım süreci) aknenin yayılmasına neden olabilir. Sivilce sıkma durumunda bölgeye bazı dezenfektanların sürülmesi tavsiye edilir.

Çikolata sivilce yapar mı?

Tıbbi araştırmalar, akneye neden olan belirli bir yiyecek türünü göstermez. Ancak kişisel gözlem olarak bir gıdayı tüketirken sivilcelerin arttığı düşünülüyorsa o gıdanın tüketimini azaltmanız önerilir.

Sivilcelere hangi yiyecekler iyi gelir?

Omega 3 yağ asitleri içeriğindeki E vitamini ve çinko ile birlikte yara iyileşmesinde ve doku hasarını gidermede rol oynayarak cildin yaşlanmasını engeller. Hücre yenilenmesinde rol oynayan Omega 3 yağ asitleri özellikle balıklar açısından oldukça zengindir.

Sardalya ve deniz ürünleri somon balığı en iyi Omega 3 kaynaklarıdır. 100 gram sardalya 1.5 gram omega 3 yağ asidi içerir.Omega 3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar etkileri vardır, bu da aknenin başlıca nedenidir.

Sivilcelere iyi gelebilecek cilt dostu besinler arasında probiyotik içerenler (yoğurt, peynir, kefir, ayran…) var. Yeşil çay, azaltılmış iltihaplanma ve azaltılmış sebum üretimi ile ilişkili polifenoller içerir. Yeşil çay, ciltteki yağ miktarını azaltmaya yardımcı olarak sivilcelere iyi gelir. Bununla birlikte zerdeçal, kan şekerini düzenlemeye, insülin duyarlılığını artırmaya ve akneye neden olan bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur.

A, D, E vitamini içeren besinler; Cilt sağlığında önemli bir rol oynar ve akneyi önlemeye yardımcı olabilir.

Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet ; Akne oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da akneyi önlemeye yardımcı olabilir.

Hangi yiyecekler sivilceye neden olabilir?

Akneye neden olabilecek besinler şu şekilde sıralanabilir:

Aknesi olan kişiler, aknesi olmayan veya az aknesi olan kişilere göre daha fazla rafine karbonhidrat tüketme eğilimindedir.

Rafine karbonhidratlar açısından zengin gıdalar şunları içerir:

  • Ekmek, kraker, tahıl gevreği veya beyaz undan yapılan tatlılar,
  • Beyaz pirinç ve pirinç eriştesi,
  • Beyaz un ile yapılan makarna
  • Soda ve diğer şekerli içecekler
  • Esmer şeker, akçaağaç şurubu, bal veya agav gibi tatlandırıcılar

Bir çalışmada, sık sık ilave şeker tüketen kişilerin akne geliştirme riskinin %30 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Sütün ayrıca kan şekeri üzerindeki etkilerinden bağımsız olarak akne şiddetini kötüleştirebilecek insülin seviyelerini yükselttiği bilinmektedir. İnek sütü ayrıca akne gelişimine bağlı olarak karaciğeri daha fazla IGF-1 üretmesi için uyaran amino asitler içerir.

Sivilce izlerine ne iyi gelir?

Sivilce izleri varsa, cilt lekelerinden kurtulmak için çeşitli lazer veya kimyasal peeling yöntemleri kullanılır.

Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce tedavi edilmezse iz kalabilir. Günümüzde akne izlerinin tedavisi de modern yöntemlerle yapılabilmektedir. Sivilce izleri , yüzdeki kahverengi lekeler şeklinde olabileceği gibi, gözeneklerin aşırı genişlemesi, çukurlar ve çöküntüler şeklinde de olabilir.

Kalıcı sivilce izlerinde sorun sadece cilt yüzeyinde görülen renk veya seviye farkı değildir. Deri altı bağ dokusunun yanlış yapılandırılması nedeniyle elastikiyet kaybı, genişleme ve büzülme. Bağ dokusu yeniden oluşturulmadığı takdirde sivilcelerin neden olduğu izler tamamen yok edilemez.

sivilce tedavisi daha etkili olacaktır. Lazer ışını, çeşitli dalga boyları ve frekansları ile istenilen cilt seviyesini etkileyebilir.

Akne ve sivilce izlerini etkili bir şekilde tedavi etmenin yöntemleri vardır. Sivilce sorunu varsa önce sivilce tedavisi yapılmalı, ardından sivilce lekesi tedavisi yapılmalıdır. Akne tedavisi tamamlanmadan izleri tedavi etmeye çalışmak çok sağlıklı bir sonuç vermeyeceği için adım adım yapmak daha etkili olacaktır.

Sivilcelere kesin çözüm
Sivilcelere kesin çözüm

Sivilceler doğal olarak kaybolur mu?

“Doğal tedavi yöntemleri nelerdir?” ‘Sivilcelere ne iyi gelir?’, ‘Evde doğal tedaviler uygulanabilir mi?’, ‘Sivilcelere ne iyi gelir? ‘ sorusu sıkça soruluyor. Sivilceleri evde doğal yöntemlerle yok edecek maskeler yetersiz kalabileceğinden problemsiz bir sonuç elde etmek için uzman gözetiminde sivilce önleyici tedavi, cilt temizliği ve cilt bakımı yaptırmak daha uygundur. Erken tedavi giderek daha faydalıdır.

Sivilceleri temizlemek ve yok etmek için uzman olmayanlar tarafından önerilen diş macunu, sabun köpüğü ve saatlerce beklemek bir tedavi yöntemi değildir. Bu tür uygulamalar cilt enfeksiyonlarını artırabilir, kalıcı kızarıklık veya lekelenmelere neden olabileceği gibi alerjik cilt reaksiyonlarına, akne artışına ve iz kalmasına da neden olabilir.

Yüz ve cilt bakımı ve korunması için faydalı olabilecek bazı ipuçları şu şekilde sıralanabilir;

-Yüz ve sivilceden etkilenen diğer bölgeler günde iki kez yıkanabilir.

– Yalnızca nötr sabun veya deterjan kullanın.

– Sivilceler çıkmamalıydı

-Akne kapatıcı kullanmayın

-Tıraş olurken dikkatli olun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.